Lek za gljivice na noktima

  • од
gljivice na noktima

Većina lokalnih masti ne može da prodre u zadebljale nokte i ne može da eliminiše gljivice ispod noktiju, tako da nisu baš efikasne kada je u pitanju lečenje gljivica na noktima.

Šta je gljivica na noktima?

Gljivice na noktima, takođe poznate kao onihomikoza, je poremećaj noktiju koji ne biste primetili kada vam se desi osim ako se stanje ne pogorša.
Počinje promenom boje vrha nokta (obično žute ili crne), a zatim na kraju prekriva ceo nokat ako se ne leči. Tipično, gljivice na noktima nastaju
na noktu na nozi zbog sredine kojoj su izložene.Stručnjaci su eksperimentisali sa lakovima za nokte koji se efikasno bore protiv gljivica na noktima.
Uobičajeni Lek za gljivice na noktima koji se koriste su Fungo Stop i Exolocin

Međutim, postoje i slučajevi da se gljivice na noktima javljaju na noktima. Ovo se dešava kada ruke obično rade u vlažnom okruženju.

Šta zaista uzrokuje gljivice na noktima i koji su uobičajeni simptomi koji se obično primećuju na noktima kako bi neko mogao da ih spreči?

Uzroci gljivica na noktima

Gljivice na noktima izazivaju mali organizmi zvani Dermatofiti. Obično živi u vlažnim prostorima ili vlažnim mestima uključujući tuš kabine i bazene. Ovi dermatofiti se ugrađuju u mali
prostor između noktiju i ležišta nokta. Kada se to dogodi, dermatofiti uništavaju protein koji štiti nokat nazvan keratin. Kao rezultat toga, ne bi bilo ničega što bi zaštitilo ostatak noktiju,
kao i kožu koja ga okružuje. Pre ili kasnije, gljivica na noktima će se proširiti i uticati na druge nokte.

Ako često nosite cipele sa toplim čarapama, može biti veoma udobno. Međutim, vi ste skloniji da imate gljivice na noktima jer tople čarape obično dovode do vlažnog okruženja gde se gljivice lako mogu razmnožavati.
Gljivice na noktima se takođe dešavaju kada nokti dožive traumu. Ovo je kada nešto teško udari o nokat, što ga dovodi do veće udaljenosti od nokatnog ležišta. Što je prostor veći, ovi dermatofiti
lakše mogu da se uvuku u vaše nokte. Ako se to dogodi, morate odmah zaštititi nokte kako biste sprečili pojavu gljivica. Kućni lekovi su dobri, ali je ipak preporučljivo da prvo pitate svog lekara
jer to može biti u suprotnosti sa vrstom traume koju je doživeo vaš nokat.

Imuni sistem i gljivice na noktima

Oni koji imaju zdravstvene poremećaje kao što je HIV ili dijabetes, takođe su skloni da imaju gljivice noktiju na nogama i prstima. Ovi uslovi uzrokuju da osoba ima slabiji imuni sistem.
Zbog toga telo ne bi moglo da se bori protiv infekcija kao što su dermatofiti ili bilo koja vrsta gljivica. Isto važi i za ljude sa lošom cirkulacijom krvi. Ako nema dovoljno krvi koja
teče u zahvaćenom području, kao što su nokti na nogama ili prstima, imuni sistem takođe neće pravilno obavljati svoju funkciju u tom području. Štaviše, ako nema dovoljnog protoka krvi, to
bi prouzrokovalo da nokti imaju lošu ishranu noktiju, što olakšava traumatizaciju. Dakle, to bi rezultiralo gljivicom na noktima.

Simptomi gljivica na noktima

Prvi simptom gljivične infekcije na noktima je pojava žute ili bele mrlje koja se obično vidi ispod vrha zahvaćenog nokta na nozi ili prstu.
Na kraju, ako se ne leči, gljivica će ući dublje u nokat.
Kao rezultat toga, ceo nokat će promeniti boju, zgusnuti se i izgraditi mrve ivice što može biti početak veoma bolne dileme oko noktiju.

Češće nego ne, nokte na nogama obično pogađaju gljivice na noktima, a ne nokti na rukama. To je zato što su nokti na nogama više izloženi savršenom mestu za razmnožavanje gljivica – cipelama.

Unutrašnjost cipela ima toplo, tamno i vlažno okruženje. Štaviše, studije pokazuju da postoji manja cirkulacija krvi u nožnim prstima u poređenju sa aktivnostima cirkulacije krvi u prstima.
Kao rezultat toga, imuni sistem tela ima poteškoća da otkrije zahvaćeno područje, kao i da eliminiše uzrok infekcije.