Gljivice na noktima nogu – uzroci i lečenje

  • од
gljivice na noktima

Gljivice na noktima su užasno stanje koje zaista može biti uznemirujuće. To je stanje u kojem gljivica napada kožu ui oko noktiju. Može se desiti na nožnim ili prstima i može biti prilično neprijatno, ali i primetno.

 Ali, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se izborili sa ovim problemima gljivica na noktima i počinje edukacijom o njima.

Zdrav i lep nokat je znak zdravlja i ličnosti. Zamislite da imate eksere koji izgledaju debelo, obezbojeno i unakaženo? Da li će ti se svideti? Ali kada ne vodimo računa na vreme, to rezultira. Posle trajnog izobličenja, ne može se mnogo učiniti. Hajde da naučimo kako da sprečimo i izlečimo gljivicu na noktima.

Simptomi gljivica na noktima

Postoji nekoliko načina da saznate da li imate gljivice na noktima. Nokti će se na neki način promeniti kao indikacija da postoji problem. Krhkost i promena boje su očigledni. Otkrićete da gljivice na noktima takođe mogu izazvati zadebljanje nokta ili čak izobličenje stvarnog oblika nokta. Nokat može izgubiti sjaj i sjaj i često će početi da olabavi. Ako imate ove uslove, poželećete da potražite savet svog porodičnog lekara. Doktor će vam verovatno jednostavno reći i započeti lečenje gljivica na noktima, ali kultura će sigurno reći da li imate gljivicu na noktima.

Gljivice na noktima izazivaju različiti mikroorganizmi. Većinu vremena, bakterije ili gljivice su glavni krivci. Iako je mala količina ovih organizama zapravo dobra za telo, neki će brzo rasti i zatim formirati infekcije koje dovode do stanja kao što su gljivice na noktima.

 Oni se hrane mrtvim tkivima koja se nalaze na kosi, noktima i na koži.

Gljivične infekcije mogu biti uzrokovane plesni poput gljiva. To mogu biti stanja kao što su atletsko stopalo, svrab i lišajevi. Ostale gljive su gljivice poput kvasca i uključuju stanja kao što su pelenski osip, oralni drozd i genitalni osip. Većinu vremena, gljivice na noktima se javljaju na prstima i često se ponavljaju. Može se preuzeti sa javnih površina kao što su bazeni ili tuš kabine. One osobe koje se mnogo znoje imaju povećane šanse da dobiju i zadrže gljivične infekcije noktiju jer uspevaju na vlažnim, vlažnim područjima.

Gljivice na noktima – kako se šire?

Gljivice na noktima su uzrokovane gljivičnom infekcijom. Ponekad kvasac takođe izaziva sličan problem. Ako možete da sprečite da ova gljivica dođe do unutrašnjosti vaših noktiju, pobedili ste u ratu protiv gljivica na noktima. 

Kako se to radi? Gljivica na noktu se uglavnom nalazi na mestima koja posećuju ljudi uglavnom bosi. Svlačionice, pored bazena itd. su takva mesta. Ako želite da se potpuno zaštitite, nanesite antifungalni lek na prste, a zatim izađite u obući. Ili primenite lek odmah po povratku sa takvih mesta.

Gljivice na noktima – stopala sportista

Kada razvijete atletska stopala, imate infekciju veoma blizu noktiju. Ako odmah ne tretirate stopala sportiste, gljivice će pronaći način da uđu u vaše nokte. Kada gljivica uđe u nokat, brzo će se širiti.

Gljivice na noktima – lečenje

Najbolja prevencija gljivica na noktima je pravilna higijena. Održavanje kože u predelu gljivica na noktima čistom i suvom pomoći će da se ublaži neka od upala. Vodite računa o noktima i uvek operite i osušite ruke nakon što dodirnete zahvaćeno područje tela. 

Budite strpljivi i redovno primenjujte lekove. Izbegavajte upotrebu makaze na zdravim noktima nakon šišanja zaraženog nokta. Izbegavajte pedikir u salonima. U suprotnom se raspitajte da li drže svoje makaze sterilisane. Razmislite i primenite osnovne mere predostrožnosti i održite svoj nokat zdravim i dobrim izgledom.